Cum să alegeți corect mînerele pentru uși?

Write By: admin Published In: Noutăți Hits: 318

Mînerul, este primul element din designul ușii care se evidențiază în pimul rind. Alegerea culorii și formei este o sarcină responsabilă! Cînd alegeți mînerul, forma-ți prima impresie din stilul încăperii. Acest accesoriu de neînlocuit, ar trebui să aibă  caracteristici necesare cum sînt: stilul, calitatea și armonia compatibilității cu interiorul general (sau a exteriorului, dacă este vorba de mîner pentru ușa din exterior).

Mînerul, este primul element din designul ușii care se evidențiază în pimul rind. Alegerea culorii și formei este o sarcină responsabilă! Cînd alegeți mînerul, forma-ți prima impresie din stilul încăperii. Acest accesoriu de neînlocuit, ar trebui să aibă  caracteristici necesare cum sînt: stilul, calitatea și armonia compatibilității cu interiorul general (sau a exteriorului, dacă este vorba de mîner pentru ușa din exterior).

Orice alegere, precum și a minerelor pentru ușă, se face după anumiți parametri: design, comoditate, caracteristici tehnice și preț.

Fără îndoială, mînerele pentru uși trebuie să fie combinate nu doar cu ușa, dar și cu întreaga atmosferă a apartamentului în general. Fiti de acord că mînerele rafinate, strălucitoare și noi nu vor arăta atît de frumos pe o ușă veche și roasă, sau invers, obișnuită și cufundată – nu vor da rafinament și frumusețe unei uși noi absolut nouă din lemn masiv. Pentru baie nu vor conveni mînerele voluminoase și sofisticate după design. Dacă în hol sînt amplasate aproape ușile de la baie, dormitor și sală, varianta optimă vor fi mînerele identice și furnitura corespunzătoare.

În momentul procurării este neaparat să simțiți mînerul în mînă, să-l pipăiți deoarece asta o să faceți cîteva ori pe zi. De aceea atingerea trebuie să fie cît mai plăcută.

La alegerea mînerului trebuie de luat în considerație materialul finisajului și stilul interierului. Mînerele pot fi obișnuite și simple doar cu rolul unor „ajutoare” funcționale, sau pot deveni principalul element al design-ului încăperii – totul depinde de stil. Trebuie de ales mînerele în dependență cu modelul ușii. Mînerele trebuie să fie într-un contrast cu cu culoare și modelul ușii. Atunci cînd ușa este masivă și grea, mînerul mic si subțire nu va rezista frecvența deschiderii sau închiderii dese ori și repede se va defecta. De aceea, cînd face-ți alegerea mînerului să nu uita-ți de greutățile pe care urmează să le reziste după structura ușii.

Forma mînerului este necesar de ales după design-ul ușii. Trebuie să fie în aceeași formă cu detaliile ușii. Dacă forma este dreaptă, atunci și mînerul trebuie să fie cu rozetă dreaptă, sau invers, dacă ușa are elemente ovale, rozetă ovală/rotundă o să fie mult mai potrivită.

Culoarea mînerului este la fel de importantă. Deseori, cumpărătorii scapă din vedere acest fapt, că culoarea este o detalie importantă în design-ul interiorului. Pentru ușa în culoarea venghe sau stejar alb, este favorabil de ales mîner în culoarea crom mat, dar în culorile cum sunt anegri, vișiniu, stejar, nuc foarte bine se vor combina mînerele în culoarea aurie mate sau șlefuite.

 Pentru încăperile cum sunt garderoba sau debaraua, mult mai potrivit o să fie mînerele cu mecanism înfundat. Ușilor de interior li se potrivesc mai mult mînerele obișnuite fără mecanism.

La alegerea mînerului pentru ușă, nu mai puțină atenție trebuie de acordat calității materialului. Acest material din care este făcut mînerul în mare parte depinde de durabilitatea, comoditatea și prețul acestuia.

 La momentul actual sunt mai solicitate modelele de mînere din alamă. Asemenea mînere sunt mult mai trainice, mai rezistente necătînd de diferența de temperatură, de îngheț și umiditate. Mînerele din alamă sînt plăcute la atingere, arată destul de minunat și rezistă orice greutate. Următoarele după calitatea metalului urmează mănerele din zinc, cupru și alumuniu. Însă dacă totuși doriți un mîner cu adevărat rezistent și calitativ, fără alte funcții suplimentare atunci alegeți modelele de mînere din lemn natural.
Mînerele din lemn natural sunt la fel de solicitate la formarea unui stil deosebit. Caracteristica principală acestor mînere este rezistența, de aceea pentru prelucrarea lor se alege cea mai tare specie de lemn.

Sunt mînere din plastic, care sunt mai puțin calitative și la preț redus. Aceste mînere se instalează de obicei la debara, magazie etc.

Există modele de mînere confecționate din sticlă sau piatră, ele sunt preferabile nu doar din motivul calității dar și pentru un decor deosebit.